Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej kultowych na całym świecie. Dzisiaj posmakować można jej nie jedynie w słonecznej Italii – jak prawdziwe grzyby po deszczu wyrastają restauracje, jakie w menu mają włoskie specjały. Co lubią jeść pierwotni Włosi?
Co jest w najwyższym stopniu specyficznym włoskim daniem?
Z trudem wyimaginować sobie kuchnię włoską bez pizzy. Większości z nas to właśnie pizza kojarzy się z Włochami. Kochają ją również sami Włosi.
Idealna serwowana jest w restauracjach działających w Neapolu, który nie bez powodu ujmowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże rozkosznego dania. W największym stopniu znana pizza to naturalnie Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Korzystna pizza powstaje ze wyjątkowej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy możliwa jest kuchnia włoska bez makaronów?
Mówiąc o tym, co właściwie kochają jeść Włosi, nie wolno zapomnieć o pastach. Co poniektórzy pokuszą się nawet o stwierdzenie, że to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W najwyższym stopniu włoskie jest naturalnie spaghetti. Długi, dosyć cienki makaron łączy się z rozmaitego typu sosami. Ważne jest, aby nie był on rozgotowany. Al dente, inaczej odrobię twardy – taki powinien być poprawnie ugotowany makaron według Włocha. Inne kultowe włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one odmianą oraz sposobem podania.
Włoska kuchnia jest niesłychanie ubogacona. Poświęcić wolno jej w rzeczy samej długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują także słynne gnocchi czy ravioli. Bez względu jednak na to, po jakie danie sięgamy, jesteśmy w stanie być przekonani, że zachwyci ono głębią smaku i aromatu.